zaterdag 28 mei 2011

MUG op 't "verkeerde" moment

Soms vraag ik mij af hoe het er op andere spoedopnames soms aan toe gaat. Dan spreek ik niet van de grote spoedopnames waar er voldoende dokters en/of assistenten zijn om een spelletje kaart te spelen … Neen, op de kleine spoedopnames, zoals bij ons, waar er welgeteld 1 spoedarts is, 3 verpleegkundigen in een shift en in het weekend welgeteld één inslapende specialist. Die inslapende specialist stoor je zo weinig mogelijk gedurende zijn/haar 24u durende “inslaapshift”. De spoedarts die houdt gans het ziekenhuis draaiende: behandelt alle patiënten op spoed, belt specialisten op, schrijft ziekenbriefkes voor de patiënten (zéér belangrijk !!!), doet de interne rea’s en beantwoordt plichtsgetrouw alle MUGoproepen. MUG weg = doktoor weg = 1 verpleegkundige minder. Als je geluk hebt slaapt er een internist in en kan je alle interne pathologieën snel afwerken. Trauma’s kunnen soms al wat makkelijker wachten.
Maar die ééne spoedarts, de sukkelaar, … die heeft het bij momenten niet gemakkelijk hoor! ALLE patiënten zien, onderzoeken, foto’s voorschrijven zo nodig, behandelen, dossierke typen, ziektebreifke typen, voorschriftje typen … dag én nacht, 24u aan één stuk. Pas op, ze hebben er zelf voor gekozen, maar na een drukke shift, zonder slaap, had ik vandaag écht compassie met mijnen doktoor! Hij deed een shift van 9u gisterenmorgen tot 9u vanmorgen. Normaal is de aflossende spoedarts rond 9u in het ziekenhuis. Maar als dat niet zo is (zoals deze morgen), en om 9u06 klinkt de MUG-bel, dan krijgt je soms een vloekende spoedarts naast je in de MUG … Op die momenten denk ik dat ze beter zouden doen gelijk de verpleegkundigen hun shift, en een half uur overlapping voorzien.
Afijn, deze morgen was het dus van dat. 9u06 en riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing! Ik dacht van “OH NEEE” als ik D 100 op mijn dect zag staan, maar oooh ja, ’t was van dat. Na een slapeloze nacht waarin onze dokter al 5x met de MUG weggeweest was … Oproep was “Vermoeden CVA, dame 82 jaar, bewusteloos, HA vindt het niet écht nodig maar het HC100 stuurt toch een MUG mee” … Den oproep deed mijn haar al rechtkomen, versta mij niet verkeerd hé, maar da laatste zinnetje dat kan die bepaalde spoedarts dus echt door het lint jagen hé! Zeker om 6 minuten na 9 na een slapeloze nacht … Dus … da laatste zinnetje wijselijk “vergeten te zeggen” tegen de dokter. Eerst hebben we nog gepoogd hem te sparen door de aflossende wacht te bellen om te zien of zij soms toevallig al op de parking was, maar dat was uiteraard niet het geval. Dus met een vloekende dokter met een pot vol koffie in zijn handen weg met de MUG … Die momenten vraag ik mij soms af hoe het er op zo’n momenten aan toe gaat op andere spoedopnames … is dat daar ook zo? Heb je dan ook een “kokende” dokter naar jou zitten, die commentaar geeft op alles en nog wat enz …
Afijn … De dame in kwestie heeft het na een reanimatiepoging helaas niet overleefd. En onzen doktoor … die had een overuur gepresteerd. Hopelijk kan hij het eens terugnemen  Want wij verpleegkundigen kunnen daar enkel van dromen!

Top 5 redenen om een MUG bij te vragen ...

Let op, deze zijn gehoord over de radio en soms uitspraken op stressmomenten. Maar 't zijn soms goei! Begint bijna altijd met een oproep naar het HC 100 :"Kunt u de MUG bijsturen?". Het HC 100 vraagt dan wat ze aan de mensen van de MUG mogen mededelen, en dan krijg je onderstaande quotes ... Zal later aangevuld worden!
1. "Patiënt is aardig" ...
2. "Patiënt gaat achteruit" ...
3. "Patiënt gaan van zijn zelven" ...
4. "Patiënt heeft te diep in het glas gekeken" ...
5. "Omdat de huisarts vindt da da nodig is" ...

:-D